1. Haberler
  2. Gündem
  3. Selvi; “Milli Mücadele, o dönemin edebiyatının temellerini oluşturdu”

Selvi; “Milli Mücadele, o dönemin edebiyatının temellerini oluşturdu”

featured
selvi-milli-mucadele-o-donemin-edebiyatinin-temellerini-olusturdu.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin etkinlik ve ziyaretçi sayısı bakımından en büyük kitap fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı’nda etkinlikler devam ediyor. Prof. Dr. Haluk Selvi; “Milli Mücadele döneminin kırılma noktası İzmir’in işgalidir. Bu işgale Türk halkının tepkisi edebi anlamda çok sert olmuştur” dedi.

 

TÜRK İSTİKLAL HARBİ

14. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan Prof. Dr. Haluk Selvi, İstiklal Harbi ve Edebiyatımız konulu söyleşide okurlarıyla Karamürsel Alp Salonu’nda bir araya geldi. Prof. Dr. Haluk Selvi; “Osmanlı Devletinin son 20 yılı savaşlarla doluydu. Bir yandan da Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı yıllardı fikir olarak. Milli mücadele dediğimiz 1918 – 1922 tarihleri arası dönemi, Türk İstiklal Harbi olarak adlandırıyoruz. Kurtuluş Savaşı olarak adlandırıyoruz. Bu savaş verilirken yazışmalarda bu durum Mücahade-i Milliye diye geçiyordu. Bu ne demek milli cihat demektir. Hristiyan dünyasına karşı savaş veriyorsun yani inancımıza göre bir cihat yürütüyorsun.” açıklamasında bulundu.

 

EDEBİYATÇILAR MİTİNGLERE KATILDI

Savaşta bile edebiyata önem verildiğini ifade eden Selvi; “Savaş insanların hep uzak durduğu bir konu olmasına rağmen atalarımız, ‘sulhu saha hazır ol cenge’ der. Yani, böyle bir coğrafya da yaşıyorsan savaşa hazır olmalısın. Bugün Ortadoğu’da bunu görüyoruz. Edebiyat oradan çıkıyor. Bu durumu bizim tarihimizde de görüyoruz. Milli Mücadele döneminde yaşadığımız olaylar o dönemin edebiyatının temellerini oluşturdu. Örnek verecek olursan İzmir’in işgali. Milli Mücadele döneminin kırılma noktasıdır. İşgal İzmir’e münhasır değildi. İşgal, Anadolu’dan Antep ile başladı. Ardından Edirne ve İstanbul kuşatıldı. Bizim edebi anlamdaki tepkilerimiz Yunanların İzmir’e çıkması kadar sert olmadı. Bunun en büyük nedeni Yunan’ın İzmir’i işgal ederken ilhak maliyetiyle gelmiş olması. Yani topraklarımızı kendi topraklarına katmak istemeleri. İstanbul’u işgal ederken hep geçici olduklarını Türklerin burada kalacaklarını ifade ettiler ama İzmir’den Uşak’a kadar işgal girişimi çok sert tepkilere neden oldu. Anadolu’nun 4 bir yanında mitingler düzenlendi. O dönem İstanbul’da da mitingler düzenlendi. Dönemin en meşhur edebiyatçıları 4 büyük mitinge katılmıştır. Edebiyatçılar bu mitinglerde konuştu. Halide Edip Adıvar’ın konuşması, kalabalıklara yemin ettirilmesi, kürsünün siyah bir bayrakla kapatılması. Ayasofya’yı almak için geliyorlar diye konuşması halkı coşturmuştur” ifadesini kullandı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Selvi; “Milli Mücadele, o dönemin edebiyatının temellerini oluşturdu”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin